Vuoden johtolanka 2024: Kale Puonti teoksesta Fadi

7.2.2024

Riihimäkeläinen eläköitynyt rikospoliisi Kale Puonti on voittanut Vuoden johtolanka 2024 -palkinnon romaanillaan Fadi (Bazar 2023). Fadi on 5. osa Pasilan myrkky-sarjaa, josta on hiljattain julkaistu myös 6. osa.

Johtolanka-voittajan valitsi kolmejäseninen raati, joka toimii kaksi vuotta kerrallaan. 

Palkintoraati perustelee valintaa seuraavasti:

Kale Puontin Fadi-teoksen tarina on jäntevä, hyvin etenevä ja jännittävä. Pasilan Myrkky -sarjan itsenäiset osat, Fadi mukaan lukien, kuvaavat pääkaupunkiseudun rikoksia karusti ja ytimekkäästi. Kirjan ansiona on tapahtumien kuvaaminen paitsi poliisin kuin myös rikollisten näkökulmasta. Kirjailijan oman työnsä asiantuntemus ja poliisityön arjen uskottava välittäminen yhdistyy taitavaan kirjoittamiseen. Fadi on erinomainen, tiiviisti kirjoitettu dekkari ja hieno lukukokemus.

Kale Puonti (s. 1962) työskenteli yli 30 vuotta Helsingissä huume- ja järjestäytyneen rikollisuuden tutkinnassa. Fadi on viides osa Helsingin huumepolisiin työstä kertovaa Pasilan myrkky -dekkarisarjaa. Sarjan ensimmäiseen osaan pohjautuva tv-sarja Pasilan myrkky – Manni alkoi tammikuussa 2024 Ruutu+ -palvelussa. Puonti on myös kirjoittanut tietokirjat Kokaiinikeilapallo ja muita huumekytän tapauksia (Bazar 2023) ja Satu – Alamaailman rautarouva (Bazar 2021). Lisäksi hänet tunnetaan MTV3:n Rikospaikka-ohjelman vakiokasvona ja suositun Immun ja Kalen rötöskatsaus -podcast-äänikirjasarjan toisena tekijänä.

Ruumiin kulttuuri onnittelee lämpimästi tuoretta johtolankavoittajaa Kale Puontia, jonka haastattelun voi kuunnella Dekkaribrunssi-podcastista sekä lukea pidempänä versiona maaliskuussa ilmestyvästä Ruumiin kulttuuri -lehdestä 1/24.

Johtolanka-tilaisuudessa palkittiin myös Vuoden esikoisdekkaristi 2024. Palkinnon sai Rebekka Härkönen teoksellaan Prinsessamekko (Bazar 2023). Lämpimät onnittelut myös Rebekalle sekä molempien kustantajalle Bazarille!

Voit lukea lisää aiheesta Dekkariseuran etusivulta sekä katsoa Helsingissä 6.2. pidetystä palkintotilaisuudesta tallenteen Sivullisen YouTube-kanavalta https://www.youtube.com/@Sivullinen_Lava/streams

Kuvat: Päivi Remes