Vuoden johtolanka 2023 luovutettu

8.2.2023

Poimintoja Vuoden johtolanka -palkintotilaisuudesta 7.2.2023 (osa 1)

Suomen dekkariseura ry:n Vuoden johtolanka -palkinto edellisvuoden parhaasta kotimaisesta jännityskirjasta myönnettiin Virpi Hämeen-Anttilalle romaanista Vapauden vahdit (Otava 2022). Se on yhdeksäs Karl Axel Björkin tutkimuksista kertova teos.


Otavan kaunokirjallisuuden kustannusjohtaja Antti Kasperin kiitossanat Virpi Hämeen-Anttilalle

”Juuri laskin, että Virpin ja Otavan yhteinen tie alkoi aika lailla kaksikymmentä vuotta sitten vuonna 2003 romaanilla Suden vuosi. Siitä on lähtenyt aika uskomaton kirjailijanura: yli kaksikymmentä julkaistua romaania, nuortenkirjoja, tietoteoksia. Muistan myös, kun mennään kymmenen vuotta taaksepäin, kun Virpi ensimmäisen kerran kertoi minulle – silloiselle kustannustoimittajalleen – aikovansa ryhtyä kirjoittamaan historiallisia jännäreitä. Minulle tuli heti ”dream come true” -olo. Virpi on uskomaton tarinankertoja, juonenpunoja sekä henkilöiden luoja. Lisäksi hän on huikea historian tuntija. 1920-luvun Helsinki on uskomattoman kiehtova, hieno ympäristö. Yhdeksän kirjaa myöhemmin voin todeta, että unelma on enemmän kuin toteutunut. Karl Axelin tutkimuksista on tullut käsite suomalaiseen rikoskirjallisuuteen. Sydämelliset onnittelut, Virpi!”


(Ote Virpi Hämeen-Anttilan kiitospuheesta julkaistaan myöhemmin RK 1/23 -lehden ilmestyttyä)

 

Vuoden esikoisdekkari -kunniakirja luovutettiin Simo Haliselle romaanista Tyttö joka katosi (CrimeTime 2022)

”Kirjani ei ole verinen rikosromaani, tämä on romaani, jossa on rikos. En itse ole sellaisten rikosromaanien ystävä, jotka keskittyvät poliisitutkintaan. En myöskään ole ruumiiden, sarjamurhien tai salaliittojen enkä räjähtävien pommien ystävä. Siksi tämä palkinto ja se, että tämä kirjani meni näin kollektiivisesti läpi, lämmittävät sydäntäni.” (Ote Simo Halisen kiitospuheesta)


Viime vuoden johtolankavoittaja Niko Rantsi otti perinteiset sormenjäljet voittajilta.


(Ote Hornanlinna -kunniakirjan vastaanottaneen Raimo Salokankaan kiitospuheesta julkaistaan myöhemmin)

(Ote Åsa Larssonin, Ulkomaisen kunniakirjan pokanneen ruotsalaiskirjailijan, kiitostervehdyksestä julkaistaan myöhemmin)


Lisää tietoa Johtolangasta ja palkintotilaisuudesta löytyy myös Dekkariseuran etusivulta. Alla kuvasatoa tilaisuudesta.