Vuoden johtolanka -palkintoehdokkaiden tunnelmia

27.11.2023

Ruumiin kulttuurin salareportteri selvitti tuoreeltaan vasta nimettyjen Vuoden johtolanka -palkintoehdokkaiden tunnelmia. Yksi näistä kuudesta ehdokaskirjasta voittaa Dekkariseuran vuosittain myöntämän himoitun ja arvostetun palkinnon, Johtolangan.

Jokainen ehdokaskirjan kirjoittanut dekkaristi korosti ehdokkuuden olevan hieno ja haluttu asia, joten käytännössä meillä on jo tässä kuusi voittajaa. Varsinainen voittaja julkistetaan ensi vuoden helmikuun alkupuolella. Jännitettävää siis riittää.

Kuka saa johtiskäädyt kaulaansa ja kunniakirjan seinälleen? Kenen kotiin puinen kiertopalkinto, Palmu-patsas, seuraavaksi majoittuu vuodeksi? Kuka saa mainetta ja kunniaa ja nimensä kaiverretuksi Palmun selkäpuolelle upean voittajalistan jatkoksi?

Kyselyä tehtäessä ”kuuden koplan kirjailijat” eivät vielä tienneet toisistaan. Tunnelmistaan kertoneiden dekkaristien vastaukset ovat tässä sattumanvaraisessa järjestyksessä. 

------

Rake Tähtinen: Menneisyyden arvet (Myllylahti)

Rake ahmi tiedon ehdokkuudesta ahnaasti. ”Tieto ehdokkuudesta tuli fraasia lainatakseni "täysin puskista" ja Vuoden johtolanka -ehdokkuus itsessään on jo sellainen huomionosoitus jännityskirjailijalle, että jos sen voisi muuttaa ateriaksi, eläisin sillä helposti puoli vuotta kylläisenä.”

”Tuntuu uskomattoman hienolta olla ehdokkaana, en mitenkään osannut sitä odottaa. Kun katselee Vuoden johtolanka -ehdokkaita ja -voittajia vuosien varrelta, niin kieltämättä sitä nyt on uusikaupunkilainen kovassa seurassa.”

”Olin työn ääressä nuorten parissa ammattioppilaitoksessa ja jouduin lukemaan ehdokkuussähköpostin kolmeen kertaan ennen kuin ymmärsin lukemani. Iso työ oli, etten opiskelijoille asiaa lipsauttanut saman tien.”


Kale Puonti: Fadi (Bazar)

Kale häikäistyi ilosta, auringon lisäksi. ”Fiilis on hieno ja hämmentynyt. Lähes kaikki aiempien vuosien voittajat ovat olleet myös minun suosikkejani, ja jo pelkästään ehdokkuus ilmeisen kovassa kisassa on saavutus, jota arvostan korkealle. Monet voittajat ovat peilanneet hienosti julkaisuajankohdan yhteiskunnallisia muutoksia, ja niissä on osattu kirjoittaa asioista, jotka eivät ole olleet vielä suuren yleisön keskusteluissa.”

”Tunnelma on mukava ja kihelmöivän jännittävä. Toivotan kaikille ehdokkaille onnea, ja uskon, että aika moni ehdokas on minulle tuttu, koska me dekkaristit olemme melkoisen tiivis porukka.”

”Olen parhaillaan Espanjassa kirjoittamassa tammikuussa 2025 ilmestyvää dekkaria ja olin juuri lopettanut palaverin Fadin kääntäjän Katriina Kitchensin kanssa, kun tieto ehdokkuudesta tuli. Yli vuoden päästä ilmestyvän dekkarin kirjoittamiseen tuli ihan uudenlainen ”syke”, kun tämä ehdokkuus osui kohdalle.”


Arttu Tuominen: Vapahtaja (WSOY)

Artun näppäimistön nakutus taukosi hetkeksi. ”Ehdokkuus tuli täysin puskista. En yleensäkään ajattele kirjoittaessani palkintoja tai ehdokkuuksia. Syksy ja koko kulunut vuosi on ollut kiireinen ja työntäyteinen. Yllätys oli siis iso, mutta sitäkin mieluisampi.”

”On suuri kunnia olla ehdokkaana. Palkinto on arvostettu ja sillä on pitkät perinteet. Suomalainen rikoskirjallisuus on erittäin laadukasta ja huimassa nosteessa. Se, että pääsee Johtis-ehdokkaaksi superkovassa seurassa, tarkoittaa että on tehnyt asioita oikein. Siitä saa energiaa ja buustia kirjoittamiseen.”

”Kuultuani ehdokkuudesta taisin olla koneella kirjoittamassa. Kuinkas muutenkaan.”


Sari Rainio & Juha Rautaheimo: Vaeltavat vainajat (Siltala)

Juha myöntää toivoneensa ehdokkuutta salaa unissaan, ja sama pätee Sariin. ”Vuoden johtolanka -ehdokkuus on suuri kunnia ja saavutus maassa, jossa laadukkaita dekkareita ilmestyy vuosittain paljon. Kovasti jännittää tässä vastatessa, keitä muita on ehdolla, löytyykö joukosta omia tämänvuotisia suosikkejamme!”

”Ehdokkuus tuntuu todella riemulliselta ja etuoikeutetulta, etenkin, kun olemme ehdolla jo toista kertaa. Tuntui lähes epätodelliselta saada Dekkariseuralta viesti, jossa asiasta kerrottiin.”

Sari vastaanotti tiedon aamukahvin äärellä sairausloman keskellä. ”Meinasi kirjaimellisesti mennä kahvit ilonpuuskassa väärään kurkkuun. Juha puolestaan oli samana päivänä kotonaan keskellä massiivisen viemäritukoksen hoitamista. Edellä mainituista olosuhteista johtuen kummankin päivää uutinen valostutti ehkä vielä tavallista enemmän”, Sari kertoo.


Satu Rämö: Rósa & Björk (WSOY)

Satu sai ehdokkuudesta eräänlaisen lomabonuksen. ”Ehdokkuus on ihan mielettömän iso kunnia. Se ilahduttaa suuresti. Dekkareiden lukijana olen seurannut  Vuoden johtolanka -palkintoa useita  vuosia ja löytänyt ehdokkaista ja palkituista uusia kirjoja. Todella hienoa olla nyt itsekin ehdolla.”

”Kuulin ehdokkuudesta ollessani palaamassa lentokentällä lomareissultani kotiin. Pidin työkiireiden takia loman tänä vuonna vasta marraskuussa. Tieto ehdokkuudesta toi mahtavaan kotiinpaluuseen ekstrakivan säihkyvän lisän.”


Pekka Hyyti: Jos kostaa haluat (Myllylahti)

Pekka kertoo voimakkaasta ilon tunteestaan. ”Jos suoraan asian ilmaisee, niin Vuoden johtolanka -ehdokkuus tuntuu hemmetin hyvältä. Ehdokkuus tuli puskista ja tulin täydellisesti yllätetyksi, vaikka luonnollisesti olen myös toivonut ehdokkuutta. Vuoden johtolanka -ehdokkuus on minulle kunnia ja arvostan sitä suuresti. Johtolanka-ehdokkuus edustaa minulle merkittävää tunnustusta tekemästäni kirjailijan työstä. Ehdokkuus on siis iso juttu ja antaa sekä uskoa että virtaa kirjoittamiseen.”

”Tein pitkästä aikaa etätöitä päivittääkseni työpaikkani kiinteistön pelastussuunnitelmaa. Olin juuri avannut sähköpostiohjelman, kun viesti ehdokkuudesta ilmestyi lukemattomien postien joukkoon. Luin sen useaan kertaan varmistaakseni, että ymmärsin oikein. Hetki jos toinenkin – ja muutama kuppi kahvia – meni mukavissa tunnelmissa, ennen kuin pystyin taas keskittymään päivän muihin töihin.”

------

Ruumiin kulttuuri onnittelee lämpimästi Vuoden johtolankaehdokkaaksi valittujen dekkareiden kirjoittajia! Olette rikastuttaneet dekkarimaailmaamme. Olkoon johtisehdokkuus vahvana inspiraationa kaikille suomalaisille dekkaristeille.

Voittaja ratkeaa helmikuun alkupuolella. Pysykää kuulolla!

(Kirjailijoiden tunnelmalainauksia saa lainata mediakäyttöön mainitsemalla lähteeksi Dekkariseuran Ruumiin kulttuurin.)