Menovinkkejä

eri tapahtumiin. 


Agatha Christien näytelmä KAHVI MUSTANA saa ensi-iltansa tammikuun lopulla 2024 Tapanilan Työväen Näyttämöllä. Näyttämösovitus ja ohjaus: Ari Wahlsten.

”Tuleeko kahviinne maitoa tai sokeria? Tai ehkä ripaus arsenikkia tai syanidia?”

Murhamamma Agatha Christien luoma mestarisalapoliisi Hercule Poirot joutuu aisaparinsa Arthur Hastingsin avustamana piiskaamaan harmaat aivosolunsa laukalle, kun kuuluisan keksijän kaava ja henki katoavat mysteerisesti kartanon salista. Syyllisehdokkaita piisaa ja erilaisia luurankojakin löytyy herrasväen kaapeista. Mutta onneksi Poirot ei vähästä hätkähdä eikä varsinkaan mene helposti retkuun. Kykeneekö hän kuitenkaan ratkaisemaan arvoituksen vai vetääkö joku sittenkin tällä kertaa pidemmän korren?

Klassinen murhamysteeri Kahvi mustana nähdään keväällä 2024 Tapanilan Työväen Näyttämön railakkaana toteutuksena. Tule katsomoon kerimään johtolankoja, manailemaan vääriä vihjeitä ja ihastelemaan taidokasta päättelyä. Ja ennen kaikkea nauttimaan hyvästä teatterista.

https://tapanilannayttamo.wordpress.com/tulossa-ohjelmistoon-2024/

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Murhamysteerinäytelmä - Paha, pahempi, murhaaja?

Harrasteteatterin murhamysteerinäytelmä

Metropolian ammattikorkeakoulun lehtoreina toimivat Jukka Mattila ja Marjut Haimila harrastavat vapaa-aikanaan teatterin tekemistä ja toimivat näytelmän käsikirjoittajina, Haimila myös ohjaajana ja yhtenä pääroolien esittäjistä. Tälle keväälle syntyi pienelle lavalle sopiva suljetun tilan klassinen murhamysteeri-produktio, joka sai ensi-iltansa Vantaan legendaarisessa Puistokulmassa 19.1. 

Synopsis: Proviisori Lennart Hellgren on kuollut. Kuolinhetkellä talossa oli kolme naista. Lennartin kädessä on ase, jolla on ammuttu. Onko tapaus onnettomuus, surma, tappo vai murha? Tapauksesta tekee kummallisen se, että kaikki kolme naista tunnustavat murhan.

Näytelmän kesto on kaksi tuntia väliaikoineen. 

"Inspiraatiota näytelmämme on saanut Agatha Christieltä", sanoo Jukka Mattila, joka on myös Dekkariseuran jäsen ja Ruumiin kulttuurin innokas lukija.

Tulevat näytökset: Puistokulma 19.1. klo 19 (Talkootie 4, Vantaa), jonka jälkeen näytelä siirtyy Helsinkiin seuraavasti: 16.2. Tuike (Ormuspellontie 1, Hki), Tuike 17.2. sekä Tuike 3.3.


Baskervillen koira Varkauden teatteriin

Dekkarikomedia!

Komediamestari Ken Ludwig on sovittanut Arthur Conan Doylen klassikon vauhdikkaaksi ja hilpeäksi seikkailuksi. Näytelmässä ikoninen parivaljakko, Sherlock Holmes ja tohtori Watson seikkailevat Baskervillen kartanossa ja sitä ympäröivillä nummilla.
Paholaismaisen koiran pelätään palanneen piinaamaan paikkakunnan ihmisiä ja Sherlock Holmesia pyydetään tutkimaan tuoreinta Baskervillen suvun edustajan kuolemaa. 
Komedia vilisee mitä hulvattomampia henkilöhahmoja. Tarina kasvaa vauhdikkaaksi ja hilpeäksi näytelmäksi, jossa viiden näyttelijän voimin näyttämölle pääsee lähes 40 henkilöhahmoa.

Ohjaus Juha Vuorinen

Ensi-ilta 3.11.2023

Lisätietoja: https://varkaudenteatteri.fi/ohjelmisto/baskervillen-koira/

Hervoton, vaarallinen Vares

Anjalankosken Teatterin ohjelmistossa syksyllä 2023 saadaan nauttia yksityisetsivä Jussi Vareksen edesottamuksista. Anjalankoski ja Myllykoski, jossa teatteri sijaitsee, kuuluvat Kouvolaan.

Reijo Mäen romaanin Kolmijalkainen mies pohjalta näytelmän on dramatisoinut Satu Rasila. Ohjaaja Markku Kekki.

Vares saa kaksikin toimeksiantoa liittyen itsemurhaan ja katoamiseen. Tapahtumat pyörivät taideväärennysten, huumekaupan, seksin ja tietysti rakkauden ympärillä.

Jussi Vares seurassa on vauhdikasta. Tervetuloa Teatteriin! 

Ensi-ilta 10.11.23 - Huom! 15.12 näytös on loppuunmyyty!

Lisätietoja: https://anjalankoskenteatteri.fi/hervoton-vaarallinen-vares

Rokkia ja rikoksia tapahtuma Kuopiossa.

Jyväskylän kirjamessut 25.-26.11.2023 Paviljongissa

Ohjelma: https://www.paviljonki.fi/messut/jklkirjamessut/kavijoille/ohjelma/

Tampereen Kirjafes­tarit 
la-su 2.-3.12.2023 Tampere-ta­lossa!

Ohjelma: https://kirjafestarit.fi/ohjelma/

Menovinkki Jyväskylässä:

KINO AURORA
Kulttuuritalo Villa Rana
Seminaarinkatu 13
40100 Jyväskylä

Kino Hopea: Suomi: Mauri Sariolan elämä (+ohjaajavierailu) 22.9.2023 klo 13:00

Mitä kertoo suomalaisesta yhteiskunnasta, ajasta ja ihmisistä Mauri Sariolan (1924-1985) sata teosta käsittävä kirjallinen tuotanto ja millaisia vaikutuksia sillä on ollut?

Siitä kertovat elokuvassa muun muassa Pekka Tarkka, Matti Tolvanen, Martti Porvali ja Tuula Sariola.

Ohjaaja on jyväskyläläinen tutkija/kirjailija Esa Sironen


SHERLOCK HOLMES JA MURHAN PUNAINEN LANKA
Hämeenlinnan teatteri, päänäyttämö, ensi-ilta 5.10.2023

Viktoriaaninen aikakausi sekoittuu modernilla twistillä näyttämölliseksi seikkailuksi Hämeenlinnan Teatterissa, kun menestystä niittänyt kaksikko Tiina Puumalainen ja Teppo Järvinen ovat koonneet Arthur Conan Doylen teosten pohjalta näyttämölle upean visuaalisen kokonaisuuden. Tohtori Watson uskoo jo menettäneensä ystävänsä mestarisalapoliisi Sherlock Holmesin lopullisesti. Surussa auttaa lukuisien yhteisten seikkailujen muisteleminen Baker Street 221B:n kodissa. Watsonin muistikirjat ovat täynnä hämmästyttäviä esimerkkejä Holmesin päättelytaidoista arvoitusten äärellä. Legendaarinen etsiväkaksikko, Sherlock Holmes ja tohtori Watson, ratkoo mysteereitä, selvittää salaisuuksia ja tutkii mieluiten kaikkein kummallisimpia rikoksia.

Top Secret

Espoonlahden teatteri on tarttunut haasteelliseen satiiriin, jossa dekkarijuonen tyyppinen kehys on vain raami vahvan tekstin ympärillä. Ohjaaja on ottanut tutut Suomi-kuvat käyttöön niin kansanperinteestä, politiikasta kuin muusta yhteiskunnallisesta materiaalista. Suomalainen ryyppää, saunoo ja tappelee. Aina ei tarvita dialogia, murahtelu riittää.

– Harrastajateatterissa riman voi laittaa matalalle, mutta Top Secretissä se on mahdollisimman korkealle, sanoo kirjailija Ari Wahlsten, joka on kirjoittanut ja ohjannut näytelmän.

Koko ryhmällä on myös iso vastuu esityksen onnistumisesta. Eniten sykäyttivät työmiesten painitrikoot, joilla on Lapinlahden Linnut menneisyys. Työmiesten sketsin allegoria oli osuva.

Top Secret – satiirin ensi-iltana oli 5.2.2023 Matinkylän monitoimitalossa. Lisätietoja: www.espoonlahdenteatteri.fi