Menovinkkejä

Menovinkkejä eri tapahtumiin.

Menovinkki Jyväskylässä:

KINO AURORA
Kulttuuritalo Villa Rana
Seminaarinkatu 13
40100 Jyväskylä

Kino Hopea: Suomi: Mauri Sariolan elämä (+ohjaajavierailu) 22.9.2023 klo 13:00

Mitä kertoo suomalaisesta yhteiskunnasta, ajasta ja ihmisistä Mauri Sariolan (1924-1985) sata teosta käsittävä kirjallinen tuotanto ja millaisia vaikutuksia sillä on ollut?

Siitä kertovat elokuvassa muun muassa Pekka Tarkka, Matti Tolvanen, Martti Porvali ja Tuula Sariola.

Ohjaaja on jyväskyläläinen tutkija/kirjailija Esa Sironen


SHERLOCK HOLMES JA MURHAN PUNAINEN LANKA
Hämeenlinnan teatteri, päänäyttämö, ensi-ilta 5.10.2023

Viktoriaaninen aikakausi sekoittuu modernilla twistillä näyttämölliseksi seikkailuksi Hämeenlinnan Teatterissa, kun menestystä niittänyt kaksikko Tiina Puumalainen ja Teppo Järvinen ovat koonneet Arthur Conan Doylen teosten pohjalta näyttämölle upean visuaalisen kokonaisuuden. Tohtori Watson uskoo jo menettäneensä ystävänsä mestarisalapoliisi Sherlock Holmesin lopullisesti. Surussa auttaa lukuisien yhteisten seikkailujen muisteleminen Baker Street 221B:n kodissa. Watsonin muistikirjat ovat täynnä hämmästyttäviä esimerkkejä Holmesin päättelytaidoista arvoitusten äärellä. Legendaarinen etsiväkaksikko, Sherlock Holmes ja tohtori Watson, ratkoo mysteereitä, selvittää salaisuuksia ja tutkii mieluiten kaikkein kummallisimpia rikoksia.

Baskervillen koira Varkauden teatteriin

Dekkarikomedia!

Komediamestari Ken Ludwig on sovittanut Arthur Conan Doylen klassikon vauhdikkaaksi ja hilpeäksi seikkailuksi. Näytelmässä ikoninen parivaljakko, Sherlock Holmes ja tohtori Watson seikkailevat Baskervillen kartanossa ja sitä ympäröivillä nummilla.
Paholaismaisen koiran pelätään palanneen piinaamaan paikkakunnan ihmisiä ja Sherlock Holmesia pyydetään tutkimaan tuoreinta Baskervillen suvun edustajan kuolemaa. 
Komedia vilisee mitä hulvattomampia henkilöhahmoja. Tarina kasvaa vauhdikkaaksi ja hilpeäksi näytelmäksi, jossa viiden näyttelijän voimin näyttämölle pääsee lähes 40 henkilöhahmoa.

Ohjaus Juha Vuorinen

Ensi-ilta 3.11.2023

Lisätietoja: https://varkaudenteatteri.fi/ohjelmisto/baskervillen-koira/

Top Secret

Espoonlahden teatteri on tarttunut haasteelliseen satiiriin, jossa dekkarijuonen tyyppinen kehys on vain raami vahvan tekstin ympärillä. Ohjaaja on ottanut tutut Suomi-kuvat käyttöön niin kansanperinteestä, politiikasta kuin muusta yhteiskunnallisesta materiaalista. Suomalainen ryyppää, saunoo ja tappelee. Aina ei tarvita dialogia, murahtelu riittää.

– Harrastajateatterissa riman voi laittaa matalalle, mutta Top Secretissä se on mahdollisimman korkealle, sanoo kirjailija Ari Wahlsten, joka on kirjoittanut ja ohjannut näytelmän.

Koko ryhmällä on myös iso vastuu esityksen onnistumisesta. Eniten sykäyttivät työmiesten painitrikoot, joilla on Lapinlahden Linnut menneisyys. Työmiesten sketsin allegoria oli osuva.

Top Secret – satiirin ensi-iltana oli 5.2.2023 Matinkylän monitoimitalossa. Lisätietoja: www.espoonlahdenteatteri.fi