Vuoden johtolanka

Suomen dekkariseura ry:n Vuoden johtolanka -palkinto myönnetään vuosittain edellisen vuoden parhaasta kotimaisesta fiktiivisestä jännityskirjasta. Dekkariseuran hallituksen hyväksymän sääntöuudistuksen myötä Vuoden johtolanka -palkintoa ei voi enää myöntää tietokirjalle tai muulle dekkariteolle.

Vuoden johtolanka 2024 -palkintoa voivat tavoitella kaunokirjalliset rikos- ja jännitysteokset, jotka on toimitettu raadille viimeistään 3.11.2023. Tämän jälkeen ilmestyneiden kirjojen voi olla vaikea ehtiä aikataulusyistä mukaan, mutta ennakkokappaleiden tai pdf:ien lähettämisestä voi kuitenkin ottaa yhteyttä raadin puheenjohtajaan.

Vuoden johtolanka -raati 2023-24:
puheenjohtaja Satu Henttonen satujami[at]gmail.com
jäsenet: Ari-Matti Auvinen ja Mikko Mäenpää.

Vuonna 2021 otettiin käyttöön myös niin sanottu lyhyt lista. Johtolanka-raati valitsee saamistaan ja lukemistaan ehdokaskirjoista 4-6 kirjan listan, joka julkistetaan joulukuun alkupuolella. Näistä lyhyen listan ehdokaskirjoista raati valitsee lopullisen voittajan  ja palkinto jaetaan helmikuussa.

Lyhyen listan käyttöönotolla Dekkariseuran hallitus haluaa korostaa suomalaisen rikos- ja jännityskirjallisuuden nykyistä korkeaa tasoa ja saada enemmän julkisuutta useammalle laadukkaalle teokselle.

Ensimmäinen Vuoden johtolanka -palkinto jaettiin vuonna 1985.

Palkinnon myöntää Dekkariseuran hallituksen nimittämä kolmihenkinen asiantuntijaraati, joka työskentelee kaksi kautta peräkkäin.

Suomen dekkariseuran 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi 2014 jaettiin ensimmäisen kerran uusi tunnustus, Vuoden esikoisdekkari -kunniakirja. Palkinto myönnetään edellisen vuoden parhaasta esikoisdekkarista, ja valinnan tekee edellä mainittu raati.

Vuosittain jaetaan myös Ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirja. Tämän tunnustuksen saajan valitsevat Suomen dekkariseuran hallitus ja Ruumiin kulttuurin päätoimittaja.

Hornanlinna-kunniakirja on Dekkariseuran hallituksen jakama harkinnanvarainen erikoispalkinto. Se myönnetään henkilölle tai taholle, joka on toiminnallaan pitkäaikaisesti ja määrätietoisesti vaikuttanut suomalaisen dekkarikulttuurin kehittymiseen. Ensimmäisen kerran kunniakirja jaettiin vuonna 2005.

Erikoiskunniakirjan nimi viittaa suomalaisen dekkarin varhaishistoriaan. Toimittaja ja kirjailija Rudolf Richard Ruth (1889–1957) julkaisi salanimellä Rikhard Hornanlinna vuonna 1910 kaksi herrasmiessalapoliisi Max Rudolphista kertovaa tarinakokoelmaa, Kellon salaisuus ja Lähellä kuolemaa. Hornanlinnan kirjoja pidetään yleisesti lähtölaukauksina suomenkieliselle dekkarikirjallisuudelle.

Dekkariseura ei halua myöskään unohtaa muita dekkaritekoja. Niille perustetaan vielä nimeä vailla oleva tunnustus, jota jaetaan harkinnanvaraisesti.

Lataa tästä Vuoden johtolanka -logot

Värillinen
Mustavalkoinen